1.12.08

"Christer" - Darkside om Qualis... på Signal


no no
no no no no
no no no no
no no there's no limit.
(ur 2 Unlimiteds, No Limit)
+
Galleri Signal - Center för samtidskonst i Malmö visas just nu en grupputställning omfattande 87 konstnärers verk i en lokal om 70 kvadratmeter. Titeln på utställningen är hämtad från refrängen till den nederländska gruppen 2 Unlimiteds energirika eurodiscoplåga No Limit. Trångt och svettigt men trivsamt med väggar, golv och tak bågnande av rykande dagsaktuella inlägg i ett oavbrutet pågående samtal om vad som är angeläget för oss i nuet. Det är konst i alla stilar och former, och utställningsrummet har utnyttjats till bristningsgränsen för denna salongsvisning, lite ovanligt för samtida icke-kommersiella gallerier. Tanken bakom utställningen är att den skall vara en lokal provkarta och visa på den konstnärliga aktiviteten i staden Malmö under föregående och innevarande år. Energitillskottet från refrängen kan behövas, för Signal är nedläggningshotat, men No Limit visar att Malmö sjuder av konstnärlig vitalitet. För mer information, se http://www.signalsignal.org/.
+
Bland alla de andra verken visar Bo Cavefors och Martin Bladh filmen Qualis artifex pereo från 2008, en dvd filmad av Aryan Kaganof. Det latinska citatet skall ha varit kejsar Neros avskedsord vid självmordet år 68 och betyder "Vilken konstnär förlorar icke världen i mig". Filmen Qualis artifex pereo visas non stop. På förfrågan kan man även få se filmen Tre studier för en korsfästelse, ett passionsdrama i tre akter tillägnat Francis Bacon från 2007, inspelad på scenen Fylkingen i Stockholm, dvd och cd utgiven av Firework Edition Video, Stockholm 2007, se vidare www.fireworkeditionrecords.com. Enligt de uppgifter jag inhämtat från galleriet och privat finns Qualis artifex pereo ej utgiven som film och kommer ej heller att tillhandahållas allmänheten mer än som här på Signals utställning. Dramatexten till Tre studier för en korsfästelse finns utgiven i bokform av det utmärkta förlaget h:ström (Hammarströms förlag), se http://www.hstrom.nu/.
+
Iscensättningen utgår från Bo Cavefors egna texter i samarbete med Martin Bladh. När man läser skrift finns alltid ett raster mellan läsaren och det som beskrivs, ett raster som distanserar. Här gestaltar Cavefors tillsammans med de andra skådespelarna vad som finns nedtecknat på papper. Det gör chockeffekten väldigt påtaglig. Man kan känna sig äcklad. Man kan känna sig provocerad. Många ser säkert ett rent effektsökeri i det hela. Nedbrytandet av normer och tabun är tydligt framträdande. Starkt är det i alla fall och på det sättet god konst genom att ruska om den ljumma själen och det lata sinnet. Den här typen av scener ser vi annars bara på klubbar och fester inom vår subkultur, givetvis även privat och i våra sängkammare och lekrum, men inte på teaterscener eller som här på film och på en konstutställning.
+
Om vår teater stinker, är det för att alla andra pjäser luktar gott. (Jean Genet)

"Christer"
Darkside, 7 oktober 2008.

1 comment:

Anonymous said...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu